Svensk lands- och glesbygd förknippas ofta med nedläggningar och avbefolkningar. Men det finns undantag - Oxsätra nordväst om Uppsala är ett exempel.
Året var 2013 och den lokala ICA-handlaren skulle gå i pension och butiken slås igen.
– Vi stod inför två val. Antingen avvecklar eller utvecklar vi. Andra alternativ fanns inte. Vi kallade till ett stort möte i Åkerslänna bygdegård. Där sa folk att de ville ha kvar affären, säger Oxsätrabon Gerth Suber.
Strax efteråt bildades Åkerlänna utvecklings AB i en bolagsform där alla vinster återinvesteras i bygden. Aktiekapitalet på 50 000 kronor gick Åkerlänna bygdegårdsförening och IK Hinden in med.
– Vi åkte runt på kvällarna till folk i bygden och sålde aktier i bolaget. En aktie kostade 1000 kronor. Nästa steg blev att köpa butiksfastigheten för att säkra den verksamheten, säger Gerth Suber som var Åkerslänna utvecklings första vd.
Det var inte första gången som folket i bygden gick samman för att rädda affären. År 1982 byggde Oxsätraborna själva den aktuella butiksfastigheten för att en handlare skulle kunna etablera sig. Det var samma handlare som gick i pension 2013.
Butikens personal är inte anställd. De har enskilda firmor och fakturerar det byägda bolaget för sin arbetstid.
– Jag bor en mil härifrån och sökte jobb i affären. Jag jobbar halvtid men det blir även en del tid som jag inte fakturerar, säger Emma Hallberg som är en av fyra personer som jobbar i butiken.
Gerth berättar att det närmaste upptagningsområdet omfattar cirka 400 personer, men att det även stannar en del kunder som är på genomresa.
Butiken är ombud för Systembolaget och apoteket. Planerna för en tankstation med bensin, diesel och miljödiesel har kommit långt, vilket välkomnas av lokala bönder och entreprenörer. De har även förhandlat fram ett avtal med IP Only om bredband.
– Bredbandet ska vara installerat vid årsskiftet. Vi jobbar brett med många projekt och kommunens servicepunkt här är ett exempel, säger han.
– Den ser bra ut och för första gången på länge beviljar Uppsala kommun bygglov här i trakten. Det har nyligen beviljats 10-15 bygglov och byggts några villor. Men det saknas bostäder i form av små lägenheter dit ungdomar som nyss flyttat hemifrån, samt äldre som inte orkar bo kvar i sina villor men som ändå vill vara kvar i sin hembygd, kan bo. Vi funderar på hur vi ska kunna lösa den saken, säger Gerth Suber.